Coöperatief leren in het VO

Samenwerken is een vaardigheid die nu én in de verdere 21e eeuw van groot belang is voor leerlingen om zich eigen te maken. Daarom is het belangrijk om als docent het leren samenwerken bewust en structureel onderdeel te maken van uw lessen. U vergroot hiermee niet alleen de betrokkenheid van uw leerlingen maar ook hun mogelijkheden om deel te nemen aan het leren op school en in het maatschappelijk leven als geheel. Inderdaad: een mooie investering in de toekomst.

Tijdens de bijeenkomsten gaat u aan de slag met coöperatief leren. Inhoud en het ontwikkelen van vaardigheden wisselen elkaar af. Uiteraard is er veel ruimte om zelf samen te werken worden verbindingen gelegd met veel gebruikte instructiemodellen.

De kern

Na dit traject kent u de:

  • basisinzichten die leren en denken stimuleren;
  • vaardigheden voor een goede basishouding van leraar en leerling;
  • uitgangspunten voor gestructureerde interactie in de groep;
  • routines voor coöperatief klassenmanagement;
  • het embedded curriculum sociale vaardigheden;
  • de effecten van het inzetten van klas- en teambouwers;
  • zestiental didactische structuren om doelgericht in te zetten binnen de lesfasen van uw lesmodel. Daarbij leert u lesdoelen te onderscheiden en de juiste structuur voor de functie te kiezen.

En leert u werken met structuren die:

  • de betrokkenheid en de effectieve leertijd van de leerlingen vergroten;
  • optimaal aansluiten bij onderwijsbehoeften en talenten van leerlingen;
  • afwisseling brengen in het onderwijsaanbod;
  • het mogelijk maken werkvormen opbrengstgericht te plannen en te realiseren;
  • plezier in het werken met coöperatieve structuren genereren.

Leren door zelf te doen

In de scholing worden korte inhoudelijke presentaties steeds afgewisseld met het ervaren van de structuren. Kortom: u leert door zelf te doen. Hierdoor bent u snel in staat coöperatieve leerstrategieën in uw lessen toe te passen. U gaat tijdens en na de bijeenkomsten aan de slag om zelf vaardig te worden in het voorbereiden en uitvoeren van het geleerde in uw eigen situatie. U wordt hierbij ‘on the job’ gecoacht. Aan het eind van het traject maakt u op afdelingsniveau afspraken over het gebruik van coöperatieve leerstrategieën in de lessen.

Samen aan de slag

Wilt u leerlingen actiever en met meer plezier laten leren? Onderwijs geven dat gebaseerd is op wetenschappelijke inzichten en aansluit op de behoeften van leerlingen? En leerlingen voorbereiden op de toekomst in een veranderende maatschappij? Ga dan samen met collega docenten aan de slag met het traject ‘Coöperatief leren’.

Duurzame schoolontwikkeling

Wij gaan voor kwaliteit en een duurzame schoolontwikkeling. Samen met het project Thinking for Learning kan coöperatief leren de scholen toerusten om modern en uitdagend onderwijs te geven met behoud van eigen inhouden en waarden.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer weten over coöperatief leren? Neem dan contact op met Albert Oving: 06 51 37 23 16 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Albert Oving

Onderwijsadviseur
06 - 51 37 23 16
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

© 2017 IJsselgroep Voortgezet Onderwijs
Realisatie door Groene Tomaat Marketing i.s.m. Welldotcom - Puntgaaf Internetbureau