Een goede doorstroming in het voortgezet onderwijs is belangrijk. Veel scholen zijn dan ook bezig met het wegwerken van obstakels en het verzilveren van kansen. De subsidie doorstroom PO – VO; VMBO – MBO; VMBO GL/TL – HAVO; VO – HBO en WO is hierbij een mooie stimulans. Maar hoe ontwikkel je goed doorstroombeleid en waar moet je op letten bij de concretisering?
Belangrijkste aandachtspunten
Hoe kan een goede doorstroom worden ondersteund en vormgegeven? Hoe maakt u de kans op een goede doorstroming groter? Veel VO scholen ontwikkelen beleid om de instroom vanuit de basisscholen en de uitstroom richting het MBO, HBO en WO te bevorderen. Samen met de IJsselgroep kunt u snel en goed met de belangrijkste aandachtspunten aan de slag. U kunt hierbij denken aan:
- Toelating VO
- Determinatie onderbouw met doorstroom bovenbouw
- Zittenblijven/ afstromen
- Examinering en diplomering
- Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding (LOB)
- De cijfers: op basis van doorstroomcijfers van uw school en de landelijke cijfers kijken we samen naar kansen voor verbetering van de doorstroom. Is er sprake van gelijke kansen voor iedereen, of krijgen we ook informatie boven tafel dat er leerlingen zijn die, ondanks hun capaciteiten, niet eruit weten te halen wat erin zit?
Een goede doorstroom binnen het VO verbetert het rendement en voorkomt schooluitval. Een goede doorstroom naar het mbo, hbo of wo voorkomt schooluitval en/of studievertraging in het vervolgonderwijs.
Dienstverlening
De IJsselgroep kiest samen met u een werkwijze en inrichting die bij u en uw school past. We hebben deskundigheid en ideeën met betrekking tot het volgende:
- Het opzetten van beleid.
- Het trainen van docententeams om afstroom te voorkomen
- De inrichting van het curriculum met ondersteuning voor ‘kansarmen’ door het bieden van bijvoorbeeld extra lessen en lessen studievaardigheden en/of huiswerkbegeleiding.
- Trainingen vergelijkbaar met ‘Remind Learning’; meeloopdagen op het vervolgonderwijs.
- Projecten als in de StudentLabs van de subsidieregeling doorstroom VMBO – MBO staan beschreven. Bijvoorbeeld StudentLab ‘Studentmentoren’, waarbij studenten van het vervolgonderwijs in de tweede helft van het examenjaar op het vo begeleiding bieden aan leerlingen en deze begeleiding loopt door tot halverwege het eerste jaar van de vervolgopleiding.
Uiteraard sluiten wij altijd aan bij uw beleidsplan en de mogelijkheden van uw school.
Voor wie
Directies, teamleiders, beleidsmedewerkers, decanen en anderen die een rol hebben bij een goede doorstroming van leerlingen.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer weten over goed doorstroombeleid en gelijke kansen? Neem dan contact op met Anton Kiewiet: 06 48 85 12 29 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.